dilluns, 30 de desembre del 2013

Toca dir adéu...

Aquí acaben les entrades de les assignatures de GTIC i COED. Ha estat interessant cursar aquestes dues assignatures. GTIC, tot hi haver fet informàtica cursos anteriors, ha estat una assignatura ben diferent, on hem après a dominar programes que ja coneixíem però que no els utilitzàvem amb totes les seves possibilitats, i a més a més hem conegut un munt de programes, aplicacions i llocs web nous que ens serviran a tots nosaltres i als nostres alumnes en el món de l'educació.
COED ha estat una assignatura, al principi, una mica desconcertant. Era una assignatura que mai ningú havia cursat però que alhora tots havíem fet. Amb això em refereixo a que ha estat una assignatura on hem reforçat aspectes de la parla i del discurs, per exemple, que tots coneixíem però que mai havíem parat suficient atenció. Ha estat una assignatura que de ben segur ens ha ajudat sobretot a fixar-nos en aspectes com la nostra vocalització i pronúncia i en altres com el nostre discurs.

En general, han estat dues assignatures noves que segur que els hi podrem treure molt de suc més endavant. 

I per acabar, tot i haver dit que aquesta seria la meva última entrada, vull donar a saber que només ho serà temporalment. Més endavant, al començament de les noves matèries, és molt probable que hi torni a publicar les coses més interessant i rellevants.

Espero que el meu blog i totes les entrades que hi ha en ell us hagin agradat i hagin estat d'ajuda.

Fins aviat!!

dijous, 19 de desembre del 2013

Conceptualització de l'aprenentatge amb ordinador. Benjamin Bloom

Avui ha estat la última classe de GTIC. Hem parlat sobre la conceptualització de l'aprenentatge amb ordinador de Benjamin Bloom.

L'any 1948 en una convenció de psicologia, va sorgir la idea de classificar les activitats educatives. La idea era que els examinadors intercanviessin materials d'avaluació, així com idees per aplicar aquests materials. Tot això es va fer per mostrar que tot el que es fa en el món de l'educació té uns motius al darrere. 

L'impulsor d'aquest moviment va ser Benjamin Bloom, Doctor en Educació  de la Universitat de Chicago. Ell va formalitzar la Taxonomia de Dominos del Aprendiaje, Taxonomia de Bloom.

Es van identificar tres dominis d'activitats educatives: cognitiu, afectiu i psicomotor.

El domini cognitiu és el més destacable, ja que des de l'any 1956 fins al 2000 s'ha anat revisant i incorporant accions en forma de verbs com a fonament de les capacitats. 
L'habilitat cognitiva és l'habilitat d'aprendre. Abans, aquesta habilitat era la més important i avui dia ho segueix sent alhora amb l'habilitat de recordar; va relacionat, ja que recordar vol dir posar a prova tot el que hem après.

Extret de: http://www.eduteka.org/imgbd/23/23-11/ImagBloom.jpg

Actualment hi ha molts educadors que fan servir la Taxonomia de Bloom per establir els objectius de les seves assignatures. Al 2008 es va fer una altra revisió per tal d'actualitzar-la amb les realitats actuals de l'era digital i incluint els nous verbs i eines per a desenvolupar les habilitats de recordar, comprendre, aplicar, analitzar, evaluar i crear. 

Aquí us deixo el quadre amb les noves revisions:

Extret de: http://www.eduteka.org/imgbd/23/23-11/ImagBloom.jpg

Aquí us deixo un quadre amb totes les eines que hem utilitzat al llarg de l'assignatura de GTIC seguint la Taxonomia de Bloom:




Penso que ha estat interessant aprendre aquest concepte de la Taxonomia de Bloom, ja que per a mi era un terme desconegut. A més a més, tenint present que hi ha professors que avui dia el segueixen utilitzant, és necessari que el coneguem els estudiants d'educació.

dimecres, 18 de desembre del 2013

Ana Pastor, bona comunicadora

Avui hem fet la presentació del treball El bon comunicador. El meu grup format per la Irene, la Claudia, la Marina, la Mar i l'Esther, vam escollir com a comunicadora a l'Ana Pastor. Ella és una periodista que actualment treballa a El Objetivo del canal La Sexta. 
La vam escollir per la seva trajectòria professional, i en concret pel premi que va rebre al 2012, Premi Blanquerna al Millor Comunicador de l’any.

La nostra conclusió final, ha estat que Ana Pastor és una bona comunicadora per:
  • En cap moment es mostra nerviosa.
  • Es nota que té un guió preparat, ja que a l'hora de dialogar amb l'entrevistat, aquesta entrevista té una estructura lògica i ordenada. Així també, hem vist que les idees principals les té ben memoritzades i molt present el temps.
  • Pel que fa al domini de la llengua, utilitza una bona correcció lingüística i a més a més el seu discurs és clar.
  • A les entrevistes, programes o presentacions té una bona posició corporal i a l'hora es mostra propera al públic o a l'entrevistat. També, té una gran expressivitat amb les mans i els ulls.
  • Finalment, un aspecte que trobem important, és que es mostra tal com és ella i en cap moment es priva de dir algun comentari, sempre amb respecte i educació.
Tot i això, hem trobat alguns aspectes que caldria millorar com ara donar més activitat a la xarxa del Facebook, ja que actualment és una eina que s'utilitza molt. Per tant, de la mateixa manera que utilitza amb constància el Twitter, creiem que també ho hauria de fer amb el Facebook i el seu bloc.


Us adjunto aquí el link del Site on hem publicat tot el seguiment: Cliqueu aquí


Ha estat interessant fer aquest treball, el fet de seguir a una persona coneguda pels mitjans i fixar-te en el que fa bé i els seus errors, crec que ens ha fet aprendre moltes coses i conseqüentment, fixar-nos més d'ara en endavant. 

Obra Simfònica

Per a la classe de Música vam anar a veure una Obra Simfònica, ja que a més de treballar-la, havíem de fer un petit treball sobre aquesta.

Va ser una bona experiència, molt diferent i relaxant. Aquí us el deixo!!!

divendres, 13 de desembre del 2013

Pronunciar correctament


A la classe de COED, després de recitar els poemes que faltaven, hem fet una activitat que consistia en pronunciar paraules amb la "ll". Hem començat col·locant-nos en dues bandes, una era la banda on es col·locava la gent que es pensava que la pronunciava bé, i l'altre era la banda contrària. Finalment, en veu alta, cadascú anat dient les diferents paraules i hem valorat si aquesta persona ho feia bé, malament, o si ho feia ni be bé ni malament. Així, al acabar la classe hi havia gent en tres bàndols, els que s'havien fer-ho, els que no, i els que depenent de la paraula ho feia bé i amb una altra no tant. 

Al acabar la classe, hem parlat de la importància de saber parlar correctament, i més sent futurs mestres. Cal que ens esforcem per pronunciar bé, per tal de no transmetre conceptes erronis als nostres alumnes. 


Per acabar, us deixo el link d'un article que parla sobre un professor d'universitat australià que va aprendre a parlar català i a pronunciar-lo correctament escoltant a Lluís Llach. Cliqueu-hi si teniu curiositat! Clica aquí

És el que diu un amic meu - Miquel Martí i Pol

Avui ha estat el segon dia que a classe de COED hem recitat poemas de diferents autors. Els autors que més han sortit avui han estat Joan Maragall i Miquel Martí i Pol.

Aquí us deixo el que he recitat junt amb una companya, la Laia Costa. Nosaltres dues vam escollir fer aquest poema, ja que per a totes dues aquest autor, Miquel Martí i Pol, és un gran referent pel que fa a la poesia catalana. A més a més, consultant la seva antologia, va ser un  poema que especialment ens va agradar ja que et transporta a l'estiu i a un lloc tranquil, vora mar. 




Ha estat una activitat molt interessant, ja que de mica en mica, amb activitats d'aquest tipus, anem perdent la vergonya a parlar en públic i anem millorant les nostres habilitats com a comunicadors. També crec que ha ajudat a exercitar la nostra memòria i a escoltar als altres. 

dijous, 12 de desembre del 2013

Conceptualització del treball amb ordinador. Les quatre metàfores

Avui a classe de GTIC hem treballat la conceptualització del treball amb ordinador segons Charles Crook, professor de TIC i Educació a la Universitat de Nottingham. 
Per saber-ne més podeu clicar aquí i consultar allò que sigui del vostre interès.


Les metàfores ens expliquen com la tecnologia ens pot ensenyar o ajudar a aprendre en funció del rol que juga l'ordinador. Aquestes metàfores són:

La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor
Fa referència al model tradicional d'ensenyament-aprenentatge. L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge de l'estudiant. Aquest explica com fer una cosa, ens fa practicar i seguidament, ens corregeix. 
Depenent del programa, ens deixa avançar i canviar d'exercici o no. També pot ser que ens aporti teoria. 
És un mètode que no es gaire útil, ja que l'infant pot anar provant les opcions que se li presenten i no aprendre res. Tot i així, és una eina que aporta so i vídeo. 

Un exemple d'aquesta metàfora són les activitats de JClic.

La metàfora de la construcció: l'ordinador com alumne
Amb aquesta eina l'alumne és qui controla l'ordinador i no al revés; l'alumne "ensenya" donant instruccions a l'ordinador, indicant quines són les tasques que ha de realitzar. 

Una eina que posa en pràctica aquesta metàfora és l'Scratch

La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador
Aquesta eina permet un aprenentatge mitjançant la descoberta. Aquí l'usuari pot manipular diferents paràmetres però no afegir-ne de nous. 

Hem utilitzat el Crayon Physics, simulador de la gravetat.

Us adjunto el vídeo d'una noia utilitzant aquesta eina:


També hem utilitzat Doctora xinxeta com a joc simulador. Amb aquest simulador, podem fer experiments que ens ajudaran a adquirir una sèrie de coneixements aplicables a la vida real.

La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina
Hi ha diferents punts de vista. Pot ser que l'ordinador sigui considerat una eina com ho son els mapes conceptuals. 
Però també pot ser considerat com una comoditat, és a dir, que deixes de fer coses i substitueixes aquestes per l'ordinador. 


Segons Jordi Vivancos, l'ordinador és més que una eina, va més enllà. Un llibre de paper no té cercador, en canvi els llibres virtuals sí. També diu que el botó "deshacer" ha estat més que una eina. 


A classe hem valorat les 10 coses que podem fer avui dia gràcies a l'ordinador:

  • Copiar i enganxar
  • Millorar el procés d'escriptura
  • Cercar informació
  • Xats escrits, et pots comunicar amb diferents persones alhora
  • Webcams, per exemple l'Skype
  • Geocalització, pot saber on està una persona
  • Compartir imatges
  • Mirar pel·lícules
  • Mirar la televisió o els programes de dies anteriors
  • Jugar a jocs amb altres persones del món


La classe d'avui ha estat molt útil, ja que crec que per a la majoria de nosaltres aquestes metàfores eren totalment desconegudes. He après nous continguts i diferents eines que puc arribar a utilitzar en un futur quan estigui al davant d'una aula. 

divendres, 6 de desembre del 2013

Mobilització contra la mandra

L'últim exercici que hem fet a Educació Visual i Plàstica i que apareixerà a la revista, ha estat una figura de fang de nosaltres mateixes. Jo em vaig fer unes fotos des de diferents perspectives per després poder observar-me acuradament a mesura que moldejava el fang.



Finalment, la meva figura de fang va quedar així:

Finalment, vam ajuntar les quatre figures i situar-les en un espai i en un context. Pel que fa a les nostres figures, vam situar-les en un jardí i el tema que les englobava era “Mobilització contra la mandra”. 




dijous, 5 de desembre del 2013

Treballar amb word

Avui a la classe de GTIC, hem treballat amb el Word. Ens hem centrat en les 3 diferents maneres que podem utilitzar per citar:


1) Primera:
Sempre s'ha de citat l'autor i l'any encara que no sigui un paràgraf explícit de l'autor.
També s'ha de fer la bibliografia, les referències. 
Per fer-ho: REFERÈNCIES - AFEGIR UNA CITA - AGREGAR CITA - EDITAR - escriure noms i cognoms + posar títol i any. Si es vol afegir més informació s'ha d'anar a mostrar tots els camps bibliogràfics - referències bibliografiaescivim treballs citats i es canvia el títol per referències.

2) Segona:
Si ja hem citat a l'autor en la frase, llavors anem a REFERÈNCIES - AFEGIR UNA CITA i un cop ens citat el títol, autor i any, premem sobre la fletxa de la cita i l'editem, suprimim títol i autor. 

3) Tercera:
Posem entre cometes una frase del llibre. Anem a REFERÈNCIES - INSERIR CITAeditem i esborrem el títol, afegint el número de pàgina.


A més a més, també hem vist com es cita un web. Per tal d'assegurar-nos que aquesta és una font fiable, cal que mirem els seus crèdits i coneixent-la. 
Sobretot, és molt important citar el dia en que es llegeix, i en si es vol copiar algun fragment sencer, sempre es pot fer mentre que tot es citi correctament. 
En cas de ser un web, s'hauria de fer REFERÈNCIES - INSERIR CITA - LLOC WEB.

Per acabar, hem après alguns trucs per facilitar-nos el treball i millorar les presentacions:
  • Per a canviar la lletra, estil... canviarem només una paraula i després anirem sobre de l'estil, premem amb el botó dret i posem actualitzar.
  • Control + inici (per anar a dalt de tot de la pàgina)
  • Control + fi (per anar al final de la pàgina).
  • Control + enter (salt de pàgina)
  • Afegir portada (pàgina i el número al centre, ja que així queda concordat davant i darrera).
  • Per a citar amb números, anirem a referènciesestil i posem ISO 690-Referència numèrica. També, podem utilitzar l'estil APA 5ª edició o APA Sisena edició.
  • Control + fletxes dreta o esquerra, serveix per saltar de paraules.
  • Control + fletx es amunt o avall, serveix per saltar de paràgrafs.


Tot i que porto molts anys utilitzant el Word, avui he après diferents coses que desconeixia i que de ben segur em serviran per a més endavant. He après una manera molt més pràctica, ràpida i senzilla d'utilitzar aquesta eina.

Les etiquetes

Les etiquetes faciliten l'organització i la identificació dels continguts. És una manera fàcil d'organitzar la informació. 

Amb les etiquetes les persones que visiten el teu bloc poden saber quins són els temes o aspectes que tractes i quins d'aquests són els més freqüents.

dimecres, 4 de desembre del 2013

Do you spreche...?

Aquest dimarts he presentat juntament amb la meva companya Laia Costa, el nostre treball d'entitat i territori. 
Vam parlar sobre els viatges a l'estranger per aprendre una nova llengua. Vam escollir aquest tema ja que és una cosa que ens ha marcat molt i després d'haver tingut aquesta experiència ens ha fet créixer com a persones. 

He trobat molt interessant fer un treball d'aquesta mena, ja que és una cosa que tu domines, ja que ho expliques des d'un punt personal. Alhora crec que el fet de ser tant personal, puc haver ajudat a molta gent a treure's la por i a provar de tenir una experiència d'aquest tipus. 

Us l'adjunto aquí per si esteu interessats en veure'l!

            


dijous, 28 de novembre del 2013

Eines de suport al pensament

A la classe de GTIC vam treballar les eines de suport al pensament. Algunes d'aquestes són:


  • Wordle - Núvol de paraules, una mena de document on els conceptes claus és representen en mides de fonts diferents, on els més consultats són els que més grans es veuen.


  • Glogster - Eina per confeccionar pòsters multimèdia. Avui dia hi ha dos tipus de glogsters: 
  • 1) Versió on tothom pot publicar pòster i aquests es poden explorar lliurement. http://www.glogster.com/
  • 2) Versió educativa. Es poden formar comunitats tancades dins una mateixa escola.  http://edu.glogster.com/glogpedia/
  • Padlet - La seva funció és compartir informació o col·laborar en la creació d'aquesta. Amb aquesta eina no cal enregistrar-se per a crear un suro. Es poden penjar diferents fitxer i fotografies. És un mitjà ideal per utilitzar-lo amb les PDI. Un exemple de Padlet és aquest, on surten diferents tipus de menjar, "Good Eats in the Bay"http://padlet.com/wall/BayAreaEats
  • CMapTools - Programa gratuït que crea mapes conceptuals. Aquests van ser creats per Joseph D. Novak, tècnica fonamental per a representar el pensament a l'educació. La creació d'aquests ajuda a organitzar els coneixements i a ampliar la nostra perspectiva sobre un tema. La construcció d'un mapa conceptual és un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge i ajuda a integrar nous coneixements. 
          http://cmap.ihmc.us/
  • Gliffy - Tipus de diagrama de flux. Aquests diagrames de flux són una eina per a representar procediments encaminats a resoldre una tasca. A part del Gliffy, hi ha altres eines amb les quals també es poden treballar, el Word de Microsoft, el Write d'OpenOffice, etc. Hi ha dues contemplacions on aquests podrien ser útils pels futurs mestres:
         1) Planificar tasques relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional.
         2) Ensenyar-la als alumnes com a mitjà per aprendre i practicar amb: preses de                            decisions, resolució de problemes, etc.
  • Mapa mental - Són una eina que permeten organitzar i estructurar el pensament. D'aquesta manera faciliten la nostra capacitat d'expressar idees, prendre apunts...de manera gràfica.
          Aquesta és una idea de mapa mental:
   


Tots aquests programes que avui hem practicat m'han fet veure que realment no coneixia gairebé ninguna d'aquestes eines de suport. 
Penso que és molt important conèixer noves formes de crear esquemes, organitzar idees...


Seguidament us deixo un exemple de mapa conceptual fet per mi. Ho he fet a partir de           http://www.mindomo.com, sobre el Dinar de Nadal. Aquí us deixo també el link a partir         del qual he elaborat aquest mapa. 








divendres, 22 de novembre del 2013

Digues de què parlaràs, parla'n i digues de què has parlat

Un text ha de tenir una estructura - CONVENCIÓ, PACTE. Tots sabem que el text o la conferència seguirà una estructura.


  • Estructura del discurs
  1. Introducció: es presenta el tema i els objectius. 5-10% aprox.
  2. Desenvolupament: es transmet la informació en un ordre lògic. (Comunicar i compartir). 80-90% aprox.
  3. Conclusió: síntesi final i tancament del discurs. (Agafar les idees, la introducció i el desenvolupament i fer un breu resum). 10% aprox.
L'atenció del públic al començament de la conferència/discurs és màxima, després va pujant i baixant fins que els espectadors detecten que arriba el final. Al final tornen a pujar el seu nivell d'atenció.

Aquestes variants en l'atenció depenen de les estratègies de l'orador.

1) Introducció. "Allò que comença bé ja està mig acabat"
- El públic capta l'atenció i hi ha expectació
- L'orador aporta recursos en un moment d'inseguretat, a l'inici de cada intervenció.
El públic ja ve predisposat a escoltar, però si hi ha un bon començament, ja et poses el públic a la butxaca.


  • Fórmules introductòries
  1. Breu comentari sobre el títol del tema
  2. Presentació d'objectius
  3. Presentació del guió 
  4. Preguntes (per anticipar-se)
  5. Lectura mental. Formular preguntes que hipotèticament té l'auditori. En boca de l'orador, formular les idees preconcebudes. 
  6. Documentar. Mostrar alguna noticia senzilla o exemple sobre el tema que parlaràs. 
  7. Afirmació provocadora
  8. Anècdota
Quant més provocadora sigui la introducció, més èxit pot tenir un discurs. De totes maneres és una aposta molt arriscada. 

2) Desenvolupament. Selecció i ordre de les idees segons l'objectiu del discurs. Pot ser un discurs per:
  • Informar - estructura descriptiva/cronològica
  • Convèncer - estructura inductiva o SAP 
Cal fer servir recursos per captar l'atenció del públic: humor, exemples, anècdotes... És important trobar el punt mig entre l'humor i la serietat.

3) Conclusió. 
  • Tanca el discurs
  • Sintetitza les idees bàsiques
  • Deixa una bona impressió a les persones que ens han escoltat. Si una persona et cau simpàtica, el missatge és més ben rebut.
  • Efecte determinat en la fixació de continguts. Allò que diguem o deixem de dir, serà el que determini al públic. 

- Fórmules de tancament:
  • Repetir la introducció, connectar amb aquesta.
  • Resumir els punts principals
  • Invitar a l'acció
  • Anunciar un esdeveniment futur
  • Promesa
  • Apel·lar els sentiments, intentar arribar a la part emocional del públic. 


Per tant, la classe d'avui ens ha servit per a profunditzar la estructura del discurs. Per això, hem de tenir clar que aquest està dotat per: Introducció, desenvolupament i conclusió.

dijous, 21 de novembre del 2013

Viquipèdia

Per tal d'aprofundir en el treball de la Viquipèdia, vam respondre una sèrie de preguntes per saber més sobre el tema i aclarir aspectes importants. Aquí us deixo les respostes que vaig fer juntament amb la meva companya Irene Gorgojo.




Finalment, amb la companya he realitzat un treball col·laboratiu amb la Viquipèdia. La Irene i jo hem observat el que hi ha escrit a la Viquipèdia sobre Claude Monet. 
(Hem triat aquest tema ja que la Irene ha fet la carrera d'història de l'art i jo des de Batxillerat, m'interesso pel tema). 
Hem vist que no hi havia certes coses que considerem importants i que a més en Català, la informació encara és més reduïda. Per tant, hem decidit aportar una mica del que sabem a Viquipèdia; concretament dins l'apartat d'Obra, del segon a l'últim paràgraf i l'imatge (Seerosen, 1906 (Nenúfars)).

Aquí us ho deixo per si voleu fer-hi un cop d'ull: Cliqueu aquí per obrir


Wikis


Els wikis és una tasca col·lectiva i voluntària que es fa avui dia, gràcies a la generositat de l'home i per la mediació d'un software capaç de canalitzar-la correctament.

Per veure com funcionen els wikis podeu mirar aquest vídeo:



Els wikis té uns avantatges i uns inconvenients:
Avantatges: tots els que comparteixen continguts tenen la possibilitat de crear, modificar o esborrar el mateix text.
Inconvenients: les modificacions poden ser carents d'autenticitat i rigor, però per això es pot saber quin usuari ha estat el que ha realitzat aquest canvi.

El creador vas ser Ward Cunningham, el que va dir que les wikis són: "la base de dades en línia més simple que pugui funcionar".
El wiki més conegut en el món és la Wikipèdia.

La integració de les wikis en el món educatius és costosa, tot i així, poc a poc es van integrant com a eina de treball didàctic. Un dels exemples més coneguts és el Moodle, un espai d'ensenyament i aprenentatge que no només ofereix un wiki sinó que també ofereix glossaris, entre d'altres.
Per saber més sobre aquest tema podeu llegir l'article de Jordi Adell on parla dels "Wikis i  Educació": 

També es molt important saber diferenciar el Wiki del Blog, per tant, aqui us deixo un altre document per entendre la diferència.




A classe també vam crear un wikispace sobre el mateix tema de la cuina creativa per a nens, per a conèixer el seu funcionament.
Cliqueu aquí per veure

Google Sites


El Google Sites és una aplicació en línia que permet crear un lloc web i compartir informació per veure-la i editar-la amb grup reduït o amb tothom. 
Es poden afegir vídeos, calendaris, presentacions, arxius adjunts i texts.

Amb tres companyes, la Mar, la Irene i la Laia, vam decidir crear un Google Sites sobre la cuina creativa per a nens, ja que a totes ens agrada molt cuinar i alhora és un tema divertit i educatiu per treballar.

Aquí us deixo el meu Google Sites: Cliqueu aquí per veure

dimecres, 20 de novembre del 2013

Zumba

A l'assignatura d'Educació Física ens van encarregar dissenyar una sessió d'una hora. Amb dues companyes, l'Esther Argelich i la Laia Costa, vam dissenyar una sessió de Zumba ja que ens havia tocat el bloc 4, d'expressió. 
Vam gaudir molt durant la classe i la majoria de les companyes sembla que van sortir amb molt bon sabor de boca. 

Si teniu algun moment lliure no dubteu en provar-ho!!! 









divendres, 15 de novembre del 2013

Textos de comunicació

A classe de COED hem analitzat uns texts sobre la comunicació. Cada grup tenia un de diferent sobre diferents aspectes d'aquesta. Us deixo les idees generals que hem extret de cada text:


Una paraula val més que mil paraules

  • Demana l'harmonia i l'equilibri sense perdre la importància de la parla. Per tant, la imatge és inferior a la parla.


Escoltar i sentir

  • Parla sobre la diferència entre aquestes dues accions. Escoltar implica estar atent. Sentir significa que el so no entra dins el teu cos, no l'interioritzes, ja que no estas prenent cap tipus d'atenció.


Fer silenci

  • Escoltar implica fer silenci. Per tal d'escoltar cal deixar de pensar en nosaltres i pensar en l'altra persona. Quan s'escolta a un altre, aquest es sent satisfet i s'enforteix la relació amb l'altre.

Gramàtiques del silenci

  • La comunicació no verbal, és a dir, la gesticulació, és molt important per a una conversa amb una persona. Aquesta és la mirada, la veu, etc.
  • Avui dia la comunicació verbal està més valorada que la no verbal, però és menys important.
  • Tots tenim cert gestos que ens identifiquen.
  • El silenci també el podem considerar una altra via de comunicació, ja que amb aquest també ens podem comunicar, però a partir d'altres canals. 
Regal de la comunicació
  • Harmonitzar és tenir les emocions al punt, a la mida justa per si els infants necessiten aquestes emocions. No s'ha de ser dependent de les noves tecnologies. 
Un tramvia anomenat text
  • El tramvia és el text, el passatger el missatge. 
  • Ens parla d'emissor, receptor, codi, canal, context, missatge. Poden haver-hi també interferències de sons exteriors. 
  • La llengua oral pot tenir confusions, al contrari de l'escrita. Comunicar vol dir posar en comú i una mala comunicació crea mal entesos. 


Penso que és molt important tenir presents els aspectes més importants de la comunicació, ja que cal tenir-los sempre en compte degut a que ens comuniquem constantment i intercanviem molta informació, idees i emocions. 

Deixo aquí un petit quadre on queda plasmada la idea bàsica de comunicació:

Concert i pissarres digitals

El divendres 15 de desembre ha estat l'últim de tots els dies d'aquesta setmana de reflexió educativa. 

Pel matí vam assistir a un concert per a infants, Com sona?. Va ser molt divertit i vam gaudir moltíssim cantant cançons com El gegant del pi, Pedra pedreta o Plou i fa sol.

Per la tarda es va celebrar una conferència sobre les pissarres digitals a l'auditori. Van venir dos mestres de l'escola Mare de Déu de la Mercè a parlar sobre aquestes. 
Ja fa un any que aquesta escola utilitza els Ipads com a eina per jugar i alhora aprendre. Aquests mestres varen crear un web, "educaplay.com", com a eina perquè els mestres puguin crear materials. 
Ens van ensenyar els diferents jocs amb les pissarres i els Ipads que utilitzen a les aules d'Educació Infantil i Primària.

Penso que va ser una conferència prou interessant i dinàmica. Crec que és molt interessant que es mostri als infants les diferents maneres d'aprendre a partir de les noves tecnologies. Tot i així, hi ha d'haver-hi un punt intermig on les aules també haurien de seguir utilitzen eines tradicionals com són alguns contes o d'altres.

Jo a la llar d'infants

En la setmana de reflexió educativa vam anar a les escoles o llar d'infants dels nostres padrins. A mi em va tocar anar a la Llar d'infants de Montflorit (Cerdanyola del Vallès).

Aquesta llar d'infants és una escola verda, té un jardí molt gran i diferents projectes, com el de la fruita. Els infants, cada matí per esmorzar menjen la fruita que ells volen i mentre la mestra els hi talla ensumen les diferents pells de les fruites que els hi ha tocat aquell dia.

Vaig estar dins una aula amb nens de 2-3 anys, acompanyada d'una parella educativa (dues mestres) i la meva padrina.
Va ser una experiència molt positiva que se'm va quedar curta amb tan sols dos dies, però aquí us deixo un petit diari que vaig el·laborar, així sabreu el que vaig fer cada dia a la llar d'infants.


Dimecres 13 de novembre del 2013
Avui ha estat el meu primer dia de contacte amb una llar d’infants des de que estudio Educació infantil.
Al principi estava molt nerviosa, perquè he hagut d’agafar tren i autobús per arribar a la llar d’infants. Un cop he arribat i m’han ensenyat l’escola, he entrat a l’aula i he participat com si fos una mestra més. He jugat amb els nens fins que ha arribat l’hora d’esmorzar. Abans d’esmorzar hem recollit totes les joguines, ens hem rentant les manetes i ens hem assegut a la taula.
D’entre tots els projectes que té aquesta llar d’infants, té el projecte de la fruita, on els nens per esmorzar, en comptes d’un entrepà, mengen la fruita que la mestra els hi pela i els hi posa en una safata. Mentre que la mestra pela la fruita, els infants ensumen la pell d’aquesta, i diuen quina peça de fruita és i el color de cadascuna. Un cop tota la fruita està pelada i col·locada a la safata, agafen un tros del que ells volen i van menjant.
Després d’esmorzar i canviar bolquers, una de les professores va muntar una màrfega amb diferents instruments de percussió (pandereta, triangle, etc.). Els nens es van seure al voltant d’aquesta i van provar els diferents instruments durant una estona. Seguidament, van fer silenci i la mestra els va anar explicant quin era cada instrument i els van desar a la capsa pertinent.
Un cop feta la tasca dels instruments de percussió vam anar tots a jugar al jardí de la llar d’infants i després els infants van dinar i van fer la migdiada.
Les tardes es fan curtes perquè després de dormir, els nens que es desperten quan volen (si un vol dormir més, el deixen dormir més), van a jugar al jardí fins que els venen a buscar els seus pares.

Dijous 14 de novembre del 2013
Avui és el segon dia i últim que he anat a la llar d’infants de Montflorit. Només entrar a la classe m’he adonat que els nens estaven molt més oberts cap a mi i han volgut jugar encara més que ahir.
Després d’esmorzar fruita i canviar bolquers, hem fet una activitat ben divertida. Avui hem experimentat amb farina! Els infants s’ho han passat d’allò més bé, han fet castells, caminets, han mogut la farina d’un got a un altre… Un cop ens hem expulsat tota la farina de les bates, hem anat a córrer pel jardí.
Igual que ahir, després de dinar i fer la migdiada, hem tornat al jardí per esperar als pares.




Aquests dos dies han estat divertits, diferents i alhora alliçonadors. He après més que mai, ja que des del primer moment m’han deixat actuar com una mestra més i m’han explicat molts “trucs” que penso que em poden servir per més endavant.

També he vist que els nens són molt agraïts i et donen tot i més, ja que amb només dos dies m’han tractat com si duguessin temps coneixent-me.