dijous, 19 de desembre del 2013

Conceptualització de l'aprenentatge amb ordinador. Benjamin Bloom

Avui ha estat la última classe de GTIC. Hem parlat sobre la conceptualització de l'aprenentatge amb ordinador de Benjamin Bloom.

L'any 1948 en una convenció de psicologia, va sorgir la idea de classificar les activitats educatives. La idea era que els examinadors intercanviessin materials d'avaluació, així com idees per aplicar aquests materials. Tot això es va fer per mostrar que tot el que es fa en el món de l'educació té uns motius al darrere. 

L'impulsor d'aquest moviment va ser Benjamin Bloom, Doctor en Educació  de la Universitat de Chicago. Ell va formalitzar la Taxonomia de Dominos del Aprendiaje, Taxonomia de Bloom.

Es van identificar tres dominis d'activitats educatives: cognitiu, afectiu i psicomotor.

El domini cognitiu és el més destacable, ja que des de l'any 1956 fins al 2000 s'ha anat revisant i incorporant accions en forma de verbs com a fonament de les capacitats. 
L'habilitat cognitiva és l'habilitat d'aprendre. Abans, aquesta habilitat era la més important i avui dia ho segueix sent alhora amb l'habilitat de recordar; va relacionat, ja que recordar vol dir posar a prova tot el que hem après.

Extret de: http://www.eduteka.org/imgbd/23/23-11/ImagBloom.jpg

Actualment hi ha molts educadors que fan servir la Taxonomia de Bloom per establir els objectius de les seves assignatures. Al 2008 es va fer una altra revisió per tal d'actualitzar-la amb les realitats actuals de l'era digital i incluint els nous verbs i eines per a desenvolupar les habilitats de recordar, comprendre, aplicar, analitzar, evaluar i crear. 

Aquí us deixo el quadre amb les noves revisions:

Extret de: http://www.eduteka.org/imgbd/23/23-11/ImagBloom.jpg

Aquí us deixo un quadre amb totes les eines que hem utilitzat al llarg de l'assignatura de GTIC seguint la Taxonomia de Bloom:




Penso que ha estat interessant aprendre aquest concepte de la Taxonomia de Bloom, ja que per a mi era un terme desconegut. A més a més, tenint present que hi ha professors que avui dia el segueixen utilitzant, és necessari que el coneguem els estudiants d'educació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada