dijous, 17 d’octubre del 2013

Llicència Creative Commons

A classe vàrem treballar el tema relacionat amb les llicències i el Creative Commons.

En un treball sempre és interessant posar les teves pròpies fotografies, però no està malament saber com es pot agafar legalment una foto d'Internet. Per saber si una imatge la pot copiar, s'ha de mirar si aquesta està llicenciada en Creative Commons. Si aquesta imatge té some rights reserved, es pot agafar sempre i quan diguis el nom de l'autor i d'on l'has tret. En el cas que la foto tingui all rights reserved "legalment" no es podrà copiar, en canvi, si és de domini públic, la podràs agafar i copiar lliurement sense la necessitat d'esmentar el nom de l'autor. 

D'entre els diferents llocs web on es poden treure imatges està Wikimedia Commons, on pots copiar imatges de manera lliure i legal o també Flickr. A Flikr es troben fotografies amb copyright i sense, per tant, es important mirar la llicència d'aquestes. Si estàs interessat en buscar fotografies de domini públic, només has de buscar l'opció d'Advanced search per trobar fotografies amb la llicència Creative Commons.

Pel que fa als diaris, també es pot trobar que algun d'ells tingui All rights reserved, per tant, no es pot copiar res de la noticia. Tot i així, la llei ens permet citar, sempre pots fer un resum d'una noticia i dir d'on l'has treta.

La música també es pot descarregar de manera legal a la web de Jamendo. Aquí pots trobar música sense drets d'autor que et pot servir per fer presentacions. Finalment Vimeo és un web on pots trobar vídeos sense copyright. Cal saber que en el Youtube es poden trobar vídeos lliures o amb drets d'autor. 

Finalment, després d'haver treballat el tema de les llicències, he fet visible la meva llicència al bloc. Per tal de fer-ho possible he anat al web http://creativecommons.org/ i a l'apartat de "Licenses" he clicat a "Choose a License". Un cop fet això, he copiat el codi Embed i l'he enganxat a un widget al bloc (HTML/JavaScript) i he guardat els canvis.

Aquesta es la icona que podeu veure a sota el meu bloc:

Licencia de Creative Commons



Mai m'havien parlat de la importància d'aquesta llicència en el món d'Internet i estic segura que encara hi ha moltes persones que la desconeixen. És important tenir-la present en tot moment, agafis el que agafis d'Internet, ja que no són coses teves. Ha estat una classe molt profitosa per a conèixer aquest nou aspecte i ser més correctes i legals, sobretot, per a més endavant.


Aquí us deixo un vídeo on explica una mica irònicament que és aquesta llicència:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada