divendres, 8 de novembre del 2013

Decàleg del llenguatge oral

Un cop hem llegit i resumit el llibre "Com parlar bé en públic", tota la classe, en conjunt, hem el·laborat on es troben els punts més important a l'hora de parlar en públic. Són aquests:

  1. Controlar els nervis. Cal aconseguir evitar els tics nerviosos, hem d'acceptar que estem nerviosos. No és aconsellable amagar-se rere de la taula. La respiració ha de ser profunda i calmada per tal de relaxar-nos.
  2. El guió, és fonamental. Cal que aquest estigui ben estructurat, ja que és la "carcassa". És aquella eina que solament és per a tu. Ha de tenir les idees principals i les secundàries, no s'ha de confondre amb paraules. A més a més, cal sempre tenir en compte el temps i les condicions del públic (edat, sexe, etc.).
  3. Domini de la llengua, correcció lingüística, vol dir riquesa lèxica. 
  4. Cal que el discurs sigui clar, concís i breu. S'ha d'utilitzar frases curtes i actives, seguint un ordre lògics de les idees.
  5. Objectiu clar. Poden haver-hi molts objectius dins d'un mateix discurs, però TOTS, giren al voltant d'un.
  6. Feedback. L'orador actua segons la reacció del públic. Cal que en tot moment es miri al públic, així es capta la seva atenció (RETROALIMENTACIÓ). S'aconsella tenir sempre exemples sota la màniga per si al públic no els hi agrada els que els hi dones.
  7. Posició del cos, mostrar-lo sencer. No ens hem d'amagar, creuar els braços, etc. Hem d'ensenyar les mans, la cara i els ulls. També és important tenir els peus alineats i separats, que indiquen seguretat i confiança.
  8. Control de la veu. La veu és un instrument per a comunicar-nos, un tret d'identificació per a nosaltres. Pels mestres també és un vehicle a través del quals es comuniquen i un instrument. Tot i ser un instrument molt important, és fràgil. Control de la veu vol dir: (4V). Entonació, volum i intensitat, Velocitat, Vocalització i articulació i actitud. 
  9. Estructura. (Digues de què parlaràs, parla'n i digues de que has parlat). Aquell que vol transmetre una idea, l'ha d'anar repetint varies vegades. El llenguatge oral no és efímer, no es pot gravar, a mesura que repeteixes es va quedant).

Fer aquest decàleg a classe ens ha estat molt útil, ja que és una eina que la podrem utilitzar en qualsevol moment que haguem d'exposar algun tema i aprofitar per millorar les nostres habilitats com a comunicadors. 

Us recomano a tots els que us interessi que llegiu el llibre "Com parlar bé en públic" - Joan Rubió i Francesc Puigpelat.

(falta l'últim punt del decàleg, pendent de finalitzar a classe).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada