dilluns, 30 de desembre del 2013

Toca dir adéu...

Aquí acaben les entrades de les assignatures de GTIC i COED. Ha estat interessant cursar aquestes dues assignatures. GTIC, tot hi haver fet informàtica cursos anteriors, ha estat una assignatura ben diferent, on hem après a dominar programes que ja coneixíem però que no els utilitzàvem amb totes les seves possibilitats, i a més a més hem conegut un munt de programes, aplicacions i llocs web nous que ens serviran a tots nosaltres i als nostres alumnes en el món de l'educació.
COED ha estat una assignatura, al principi, una mica desconcertant. Era una assignatura que mai ningú havia cursat però que alhora tots havíem fet. Amb això em refereixo a que ha estat una assignatura on hem reforçat aspectes de la parla i del discurs, per exemple, que tots coneixíem però que mai havíem parat suficient atenció. Ha estat una assignatura que de ben segur ens ha ajudat sobretot a fixar-nos en aspectes com la nostra vocalització i pronúncia i en altres com el nostre discurs.

En general, han estat dues assignatures noves que segur que els hi podrem treure molt de suc més endavant. 

I per acabar, tot i haver dit que aquesta seria la meva última entrada, vull donar a saber que només ho serà temporalment. Més endavant, al començament de les noves matèries, és molt probable que hi torni a publicar les coses més interessant i rellevants.

Espero que el meu blog i totes les entrades que hi ha en ell us hagin agradat i hagin estat d'ajuda.

Fins aviat!!

dijous, 19 de desembre del 2013

Conceptualització de l'aprenentatge amb ordinador. Benjamin Bloom

Avui ha estat la última classe de GTIC. Hem parlat sobre la conceptualització de l'aprenentatge amb ordinador de Benjamin Bloom.

L'any 1948 en una convenció de psicologia, va sorgir la idea de classificar les activitats educatives. La idea era que els examinadors intercanviessin materials d'avaluació, així com idees per aplicar aquests materials. Tot això es va fer per mostrar que tot el que es fa en el món de l'educació té uns motius al darrere. 

L'impulsor d'aquest moviment va ser Benjamin Bloom, Doctor en Educació  de la Universitat de Chicago. Ell va formalitzar la Taxonomia de Dominos del Aprendiaje, Taxonomia de Bloom.

Es van identificar tres dominis d'activitats educatives: cognitiu, afectiu i psicomotor.

El domini cognitiu és el més destacable, ja que des de l'any 1956 fins al 2000 s'ha anat revisant i incorporant accions en forma de verbs com a fonament de les capacitats. 
L'habilitat cognitiva és l'habilitat d'aprendre. Abans, aquesta habilitat era la més important i avui dia ho segueix sent alhora amb l'habilitat de recordar; va relacionat, ja que recordar vol dir posar a prova tot el que hem après.

Extret de: http://www.eduteka.org/imgbd/23/23-11/ImagBloom.jpg

Actualment hi ha molts educadors que fan servir la Taxonomia de Bloom per establir els objectius de les seves assignatures. Al 2008 es va fer una altra revisió per tal d'actualitzar-la amb les realitats actuals de l'era digital i incluint els nous verbs i eines per a desenvolupar les habilitats de recordar, comprendre, aplicar, analitzar, evaluar i crear. 

Aquí us deixo el quadre amb les noves revisions:

Extret de: http://www.eduteka.org/imgbd/23/23-11/ImagBloom.jpg

Aquí us deixo un quadre amb totes les eines que hem utilitzat al llarg de l'assignatura de GTIC seguint la Taxonomia de Bloom:




Penso que ha estat interessant aprendre aquest concepte de la Taxonomia de Bloom, ja que per a mi era un terme desconegut. A més a més, tenint present que hi ha professors que avui dia el segueixen utilitzant, és necessari que el coneguem els estudiants d'educació.

dimecres, 18 de desembre del 2013

Ana Pastor, bona comunicadora

Avui hem fet la presentació del treball El bon comunicador. El meu grup format per la Irene, la Claudia, la Marina, la Mar i l'Esther, vam escollir com a comunicadora a l'Ana Pastor. Ella és una periodista que actualment treballa a El Objetivo del canal La Sexta. 
La vam escollir per la seva trajectòria professional, i en concret pel premi que va rebre al 2012, Premi Blanquerna al Millor Comunicador de l’any.

La nostra conclusió final, ha estat que Ana Pastor és una bona comunicadora per:
  • En cap moment es mostra nerviosa.
  • Es nota que té un guió preparat, ja que a l'hora de dialogar amb l'entrevistat, aquesta entrevista té una estructura lògica i ordenada. Així també, hem vist que les idees principals les té ben memoritzades i molt present el temps.
  • Pel que fa al domini de la llengua, utilitza una bona correcció lingüística i a més a més el seu discurs és clar.
  • A les entrevistes, programes o presentacions té una bona posició corporal i a l'hora es mostra propera al públic o a l'entrevistat. També, té una gran expressivitat amb les mans i els ulls.
  • Finalment, un aspecte que trobem important, és que es mostra tal com és ella i en cap moment es priva de dir algun comentari, sempre amb respecte i educació.
Tot i això, hem trobat alguns aspectes que caldria millorar com ara donar més activitat a la xarxa del Facebook, ja que actualment és una eina que s'utilitza molt. Per tant, de la mateixa manera que utilitza amb constància el Twitter, creiem que també ho hauria de fer amb el Facebook i el seu bloc.


Us adjunto aquí el link del Site on hem publicat tot el seguiment: Cliqueu aquí


Ha estat interessant fer aquest treball, el fet de seguir a una persona coneguda pels mitjans i fixar-te en el que fa bé i els seus errors, crec que ens ha fet aprendre moltes coses i conseqüentment, fixar-nos més d'ara en endavant. 

Obra Simfònica

Per a la classe de Música vam anar a veure una Obra Simfònica, ja que a més de treballar-la, havíem de fer un petit treball sobre aquesta.

Va ser una bona experiència, molt diferent i relaxant. Aquí us el deixo!!!

divendres, 13 de desembre del 2013

Pronunciar correctament


A la classe de COED, després de recitar els poemes que faltaven, hem fet una activitat que consistia en pronunciar paraules amb la "ll". Hem començat col·locant-nos en dues bandes, una era la banda on es col·locava la gent que es pensava que la pronunciava bé, i l'altre era la banda contrària. Finalment, en veu alta, cadascú anat dient les diferents paraules i hem valorat si aquesta persona ho feia bé, malament, o si ho feia ni be bé ni malament. Així, al acabar la classe hi havia gent en tres bàndols, els que s'havien fer-ho, els que no, i els que depenent de la paraula ho feia bé i amb una altra no tant. 

Al acabar la classe, hem parlat de la importància de saber parlar correctament, i més sent futurs mestres. Cal que ens esforcem per pronunciar bé, per tal de no transmetre conceptes erronis als nostres alumnes. 


Per acabar, us deixo el link d'un article que parla sobre un professor d'universitat australià que va aprendre a parlar català i a pronunciar-lo correctament escoltant a Lluís Llach. Cliqueu-hi si teniu curiositat! Clica aquí

És el que diu un amic meu - Miquel Martí i Pol

Avui ha estat el segon dia que a classe de COED hem recitat poemas de diferents autors. Els autors que més han sortit avui han estat Joan Maragall i Miquel Martí i Pol.

Aquí us deixo el que he recitat junt amb una companya, la Laia Costa. Nosaltres dues vam escollir fer aquest poema, ja que per a totes dues aquest autor, Miquel Martí i Pol, és un gran referent pel que fa a la poesia catalana. A més a més, consultant la seva antologia, va ser un  poema que especialment ens va agradar ja que et transporta a l'estiu i a un lloc tranquil, vora mar. 




Ha estat una activitat molt interessant, ja que de mica en mica, amb activitats d'aquest tipus, anem perdent la vergonya a parlar en públic i anem millorant les nostres habilitats com a comunicadors. També crec que ha ajudat a exercitar la nostra memòria i a escoltar als altres. 

dijous, 12 de desembre del 2013

Conceptualització del treball amb ordinador. Les quatre metàfores

Avui a classe de GTIC hem treballat la conceptualització del treball amb ordinador segons Charles Crook, professor de TIC i Educació a la Universitat de Nottingham. 
Per saber-ne més podeu clicar aquí i consultar allò que sigui del vostre interès.


Les metàfores ens expliquen com la tecnologia ens pot ensenyar o ajudar a aprendre en funció del rol que juga l'ordinador. Aquestes metàfores són:

La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor
Fa referència al model tradicional d'ensenyament-aprenentatge. L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge de l'estudiant. Aquest explica com fer una cosa, ens fa practicar i seguidament, ens corregeix. 
Depenent del programa, ens deixa avançar i canviar d'exercici o no. També pot ser que ens aporti teoria. 
És un mètode que no es gaire útil, ja que l'infant pot anar provant les opcions que se li presenten i no aprendre res. Tot i així, és una eina que aporta so i vídeo. 

Un exemple d'aquesta metàfora són les activitats de JClic.

La metàfora de la construcció: l'ordinador com alumne
Amb aquesta eina l'alumne és qui controla l'ordinador i no al revés; l'alumne "ensenya" donant instruccions a l'ordinador, indicant quines són les tasques que ha de realitzar. 

Una eina que posa en pràctica aquesta metàfora és l'Scratch

La metàfora del laboratori: l'ordinador com a simulador
Aquesta eina permet un aprenentatge mitjançant la descoberta. Aquí l'usuari pot manipular diferents paràmetres però no afegir-ne de nous. 

Hem utilitzat el Crayon Physics, simulador de la gravetat.

Us adjunto el vídeo d'una noia utilitzant aquesta eina:


També hem utilitzat Doctora xinxeta com a joc simulador. Amb aquest simulador, podem fer experiments que ens ajudaran a adquirir una sèrie de coneixements aplicables a la vida real.

La metàfora de la caixa d'eines: l'ordinador com a eina
Hi ha diferents punts de vista. Pot ser que l'ordinador sigui considerat una eina com ho son els mapes conceptuals. 
Però també pot ser considerat com una comoditat, és a dir, que deixes de fer coses i substitueixes aquestes per l'ordinador. 


Segons Jordi Vivancos, l'ordinador és més que una eina, va més enllà. Un llibre de paper no té cercador, en canvi els llibres virtuals sí. També diu que el botó "deshacer" ha estat més que una eina. 


A classe hem valorat les 10 coses que podem fer avui dia gràcies a l'ordinador:

  • Copiar i enganxar
  • Millorar el procés d'escriptura
  • Cercar informació
  • Xats escrits, et pots comunicar amb diferents persones alhora
  • Webcams, per exemple l'Skype
  • Geocalització, pot saber on està una persona
  • Compartir imatges
  • Mirar pel·lícules
  • Mirar la televisió o els programes de dies anteriors
  • Jugar a jocs amb altres persones del món


La classe d'avui ha estat molt útil, ja que crec que per a la majoria de nosaltres aquestes metàfores eren totalment desconegudes. He après nous continguts i diferents eines que puc arribar a utilitzar en un futur quan estigui al davant d'una aula. 

divendres, 6 de desembre del 2013

Mobilització contra la mandra

L'últim exercici que hem fet a Educació Visual i Plàstica i que apareixerà a la revista, ha estat una figura de fang de nosaltres mateixes. Jo em vaig fer unes fotos des de diferents perspectives per després poder observar-me acuradament a mesura que moldejava el fang.



Finalment, la meva figura de fang va quedar així:

Finalment, vam ajuntar les quatre figures i situar-les en un espai i en un context. Pel que fa a les nostres figures, vam situar-les en un jardí i el tema que les englobava era “Mobilització contra la mandra”. 




dijous, 5 de desembre del 2013

Treballar amb word

Avui a la classe de GTIC, hem treballat amb el Word. Ens hem centrat en les 3 diferents maneres que podem utilitzar per citar:


1) Primera:
Sempre s'ha de citat l'autor i l'any encara que no sigui un paràgraf explícit de l'autor.
També s'ha de fer la bibliografia, les referències. 
Per fer-ho: REFERÈNCIES - AFEGIR UNA CITA - AGREGAR CITA - EDITAR - escriure noms i cognoms + posar títol i any. Si es vol afegir més informació s'ha d'anar a mostrar tots els camps bibliogràfics - referències bibliografiaescivim treballs citats i es canvia el títol per referències.

2) Segona:
Si ja hem citat a l'autor en la frase, llavors anem a REFERÈNCIES - AFEGIR UNA CITA i un cop ens citat el títol, autor i any, premem sobre la fletxa de la cita i l'editem, suprimim títol i autor. 

3) Tercera:
Posem entre cometes una frase del llibre. Anem a REFERÈNCIES - INSERIR CITAeditem i esborrem el títol, afegint el número de pàgina.


A més a més, també hem vist com es cita un web. Per tal d'assegurar-nos que aquesta és una font fiable, cal que mirem els seus crèdits i coneixent-la. 
Sobretot, és molt important citar el dia en que es llegeix, i en si es vol copiar algun fragment sencer, sempre es pot fer mentre que tot es citi correctament. 
En cas de ser un web, s'hauria de fer REFERÈNCIES - INSERIR CITA - LLOC WEB.

Per acabar, hem après alguns trucs per facilitar-nos el treball i millorar les presentacions:
  • Per a canviar la lletra, estil... canviarem només una paraula i després anirem sobre de l'estil, premem amb el botó dret i posem actualitzar.
  • Control + inici (per anar a dalt de tot de la pàgina)
  • Control + fi (per anar al final de la pàgina).
  • Control + enter (salt de pàgina)
  • Afegir portada (pàgina i el número al centre, ja que així queda concordat davant i darrera).
  • Per a citar amb números, anirem a referènciesestil i posem ISO 690-Referència numèrica. També, podem utilitzar l'estil APA 5ª edició o APA Sisena edició.
  • Control + fletxes dreta o esquerra, serveix per saltar de paraules.
  • Control + fletx es amunt o avall, serveix per saltar de paràgrafs.


Tot i que porto molts anys utilitzant el Word, avui he après diferents coses que desconeixia i que de ben segur em serviran per a més endavant. He après una manera molt més pràctica, ràpida i senzilla d'utilitzar aquesta eina.

Les etiquetes

Les etiquetes faciliten l'organització i la identificació dels continguts. És una manera fàcil d'organitzar la informació. 

Amb les etiquetes les persones que visiten el teu bloc poden saber quins són els temes o aspectes que tractes i quins d'aquests són els més freqüents.

dimecres, 4 de desembre del 2013

Do you spreche...?

Aquest dimarts he presentat juntament amb la meva companya Laia Costa, el nostre treball d'entitat i territori. 
Vam parlar sobre els viatges a l'estranger per aprendre una nova llengua. Vam escollir aquest tema ja que és una cosa que ens ha marcat molt i després d'haver tingut aquesta experiència ens ha fet créixer com a persones. 

He trobat molt interessant fer un treball d'aquesta mena, ja que és una cosa que tu domines, ja que ho expliques des d'un punt personal. Alhora crec que el fet de ser tant personal, puc haver ajudat a molta gent a treure's la por i a provar de tenir una experiència d'aquest tipus. 

Us l'adjunto aquí per si esteu interessats en veure'l!